Как да изберем перфектния плат и шарка

Как да изберем перфектния плат и шарка
24 август 2021

Как да изберем плат за дрехи
Когато стартирате шивашки проект, ще започнете на едно от двете места: или ще се влюбите в модел и ще имате нужда от плат, за да го направите, или ще се влюбите в плат и трябва да намерите подходящ модел.

Избиране на плат за модел
Избирането на плат е по-лесно, тъй като избран вече модел ще ви подскаже за кои видове плат са предназначени. Въпреки че няма шевна полиция, която да ви арестува, ако се отклоните от предложените тъкани, начинаещите шивачки особено ще искат да се придържат към правилата.

Изброените материи имат свойства (по отношение на теглото, разтягането и плътност), които допълват дизайна на модела.

12 вида тъкани, които обикновено се използват за шиене на дрехи:
Памучен плат: винаги е лек,  чудесна плътност - не прозира.
Памучна морава: Тревата е много подобна на памучна вуал, но е леко по -хрупкава.
Район challis: Rayon challis е гладка, лека материя. Драпира се добре и е малко по -тежък от други леки тъкани, като памучна гуша и памучна морава.
Chambray: Chambray е друга гладка, лека материя. Той не драпира, както и вискоза, памучна гуша или памучна трева.
Деним: Денимът е тежка материя с много малко драперия или опъване.
Двойна марля: Двойната марля е уникална тъкан, тъй като буквално представлява два слоя марля, изплетени заедно. Двойният слой плат изкоренява основния проблем при шиенето на облекло от марля (чистотата), като същевременно запазва добрите качества (изключително лек и дишащ).
Плетене: В категорията плетени платове има няколко вида плетива, вариращи от леки до средни. Плетената тъкан е вашият избор за всяка дреха, която трябва да има голямо разтягане. Моделите са предназначени или за тъкани, или за трикотажни платове, а моделите с размери за трикотажни платове често определят степента на разтягане, необходима в тъканта.
Коприна: Коприната е лека, деликатна материя, която драпира добре. Има леко блестящ вид. Коприната може да бъде хлъзгава и по -трудна за работа. Освен това прави страхотна подплата.
Сатен: Сатенът може да варира от лек до тежък, в зависимост от вида на сатен. Подобно на коприната, тя има лъскав вид.
Ленът е средно тежка материя с малка еластичност (оттук и бръчките). Но той провежда топлина много добре, поради което е популярен избор за всичко в топло време.
Вълна: Има над 200 различни вида вълна, идващи от 40 различни породи овце, така че теглото ще варира в зависимост от вида вълна. Вълната е изключително износоустойчива и универсална. Също така е много топло и е добър избор за дрехи за по -студено време.
Фланел: Фланелът е мека, лека материя. Работи добре за ризи, панталони и якета с по-ниска температура.
Намиране на модел за вашата тъкан
Ако имате няколко ярда плат, по които сте луди, но няма видим модел, не се притеснявайте. Използвайте вида плат, за да определите какво правите.

Панталони: Спално бельо (за по -топло време); дънков плат; фланела; и вълна.
Ризи и блузи: памучна вуали; вискозен чалис; двойна марля; плета; коприна; шамбре; памучна морава; спално бельо; и фланела (за по -малко драпирани ризи и блузи).
Поли: памучна морава; вискозен чалис; дънков плат; плета; и бельо.
Рокли: памучно вуале; памучна морава; вискозен чалис; двойна марля; плета; коприна; сатен; спално бельо; и вълна (за по -студено време).