• Начало
  • Новини
  • Съвети за закупуване на чаршафи - платове, използвани за покривки за легло Избор на идеалния чаршаф

Съвети за закупуване на чаршафи - платове, използвани за покривки за легло Избор на идеалния чаршаф

Съвети за закупуване на чаршафи - платове, използвани за покривки за легло Избор на идеалния чаршаф
24 август 2021

Изборът на плат за чаршафа зависи от много фактори. За хотелска стая се нуждаете от чаршаф, който да издържи на тежкото пране и избелването, което претърпява ежедневно. В детската спалня не бихте се осмелили да изберете девствено бял чаршаф. Когато имате новородено бебе, имате нужда от най -меката и най -дишащата материя. Във вашата стая за гости се интересувате само от това как ще впечатлите гостите .

Съвсем ясно трябва да знаем какво искаме от чаршафите си - искам чаршафи, които са лесни за грижа, които могат да се перат и гладят достатъчно лесно и които ще издържат дълго време (имат голям брой нишки) и ще изплатят стойността, която съм платил и в същото време ще се чувствам прекрасно в тях. Също така обичам, когато етикетът казва антиалергичен. Прекалено ли е да се пита !!

Може да имате различни идеи. Може би просто външният вид, който ви интересува, или фактът, че чаршафът ви ще ви стопли (или по -хладно в зависимост от сезона сега).

как да си купя чаршафи

Едно от най -важните съображения при избора на чаршаф е броят на нишките. Други съображения са слоя на тъканта и вида на тъкането на нейните влакна; броят на нишките обаче е един от най -видимите фактори.


Какъв е броят на нишките на плата в чаршафите?

1. Копринени сатенени чаршафи
2. Полиестерни сатенени чаршафи
3. Ацетатни сатенени чаршафи
4. Найлонови сатенени чаршафи
5. Спално бельо
6. Памучен сатенен плат
7. Перкал плат
8. Листове за батист / воали
9. Спално бельо от египетски памук
10. Памучни чаршафи
11. Памучно трико
12. Чесан памук
13. Памучен фланел
14. Бамбукови чаршафи
15. Шенил
16. Акрилни листове
17. Брокат
18. Смесен памук
19. Tencel/ Modal
20. Листове от руно

Какъв е броят на нишките на плата в чаршафите?
Броят на нишките се отнася до броя на вертикалните и хоризонталните нишки на квадратен инч в тъкан. Когато купувате чаршаф, търсите най -големия брой нишки, което (най -вече) означава по -гладка материя. По -високият брой нишки също означава, че това е по -трайна тъкан. Броят на нишките над 200 е необходим за висококачествена кърпа.

Броят на нишките 250-300 е това, което виждате в средно висококачествения чаршаф. Броят на нишките 400-600 е често срещан в най-добрите листове с премиум клас. Може да стигне до 900 и дори до 1500, което бих казал, е надценено.

Етикет, казващ по -голям брой нишки, не трябва да се чете без щипка сол. Някои търговци увеличават броя на нишките за повече продажби; не се заблуждавайте от техните тактики за продажби. Понякога качеството на преждата може да е лошо, въпреки че броят на нишките е голям. Така че броят на нишките не е единственото съображение. Качеството и теглото на тъканите също имат значение. Можете да прочетете повече за броя на нишките тук.

Други съображения, като климата на мястото, където живеете, и достъпността да имате сушилня за сушене на чаршафите или поне място, където да ги окачите, за да изсъхнат правилно без плесен, и не на последно място вашите собствени предпочитания имат значение. Ако най -много харесвате чаршафи от сатен, не четете напред. Отиди и ги купи.

Повечето комплекти чаршафи се предлагат с горен плик, долен чаршав и две калъфки за възглавници. Други завивки като пликове, юргани, постелки и одеяла, всички трябва да следват същото внимание, което обръщате при закупуването на чаршафи, в зависимост от много други фактори, разбира се.

В идеалния случай бих предложил за всичко това да изберете да закупите естествен тъкан материал за чаршафите си - бих го направил, защото те са по -меки и по -удобни. Но това не означава, че се ограничавате. Защото може да не ви хареса начина, по който естествената тъкан се набръчква.

Спално бельо от сатен

1. Копринени сатенени чаршафи
Копринен чаршаф е най -доброто в лукса. Блясъкът на коприната е легендарен (не блестящ, но блестящ, който е различен) и е мек и копринен срещу кожата ви. Това е естествено влакно, което е много фино. Разбира се, това е скъпо, но какво повече очаквате от качеството.

Бляскавият вид на коприната го прави най -предпочитаната материя за чаршафи, но само ако можете да си го позволите. Коприната е скъпа с главна буква E. Поддръжката на коприната също е скъпа, тъй като повечето листове са само химически чисти. Не можете да го хвърлите в машина и да го изсушите по същия начин. Измиването на ръцете или химическото почистване се изисква с копринени чаршафи. За повече подробности разгледайте повече информация за коприната и публикацията за грижата за коприната

2. Полиестерни сатенени чаршафи
Това е най -предпочитаният сатенен плат за чаршафи след коприна. Полиестерът е лесен за грижа синтетичен влакно, което е донякъде устойчиво на бръчки. Основните предимства на полиестера са, че той е наистина здрав и много лесен за поддръжка. Още един плюс е, че е евтин.


Можете да го перете лесно в машина и той изсъхва много бързо. Доста сатенен чаршаф за заети хора. Въпреки че понякога се натрупва натрошено на леглото, тъй като е доста тънко (което е досадно) и премахването на петна от този чаршаф е болка. Повече за грижата за полиестер тук.

3. Ацетатни сатенени чаршафи
Те са изработени от дървесни влакна и са много меки и сатенирани. Но е много трудно да се поддържат ацетатни сатенени листове, тъй като влакната са много слаби; те трябва да бъдат химически почистени, за да запазят мекото докосване. Измиването на ръцете с деликатна течност за измиване също е възможно, но химическото почистване е най -доброто. Поради слабите влакна, въпреки че е мек, това е най -малко предпочитаният вид плат за чаршафи, според мен.

4. Найлонови сатенени чаршафи
Това е много здрава и издръжлива материя, подходящо мека и сатенена за чаршафи. Проблемът с найлонови чаршафи се появява след известно измиване. Те могат да започнат да пилират на повърхността. Твърде много топлина също е друга причина за безпокойство; трябва да внимавате, когато го оставяте твърде дълго на слънчева светлина или при гладене. Предимството на найлоновото чаршафче е, че не се набръчква. Научете повече за найлона тук.

5. Спално бельо
Ленът е много издръжлива материя с хрупкавост, която изглежда много елегантна. Проблемът с бельото е, че може лесно да се набръчка (съгласен съм, че бельото изглежда добре дори набръчкано). Бельото омеква с възрастта и многократното пране. След много прания бельото се омекотява и драпира красиво. Те са много скъпи, но си заслужават цената. Научете повече за бельото тук.

Памучни чаршафи

Спално бельо от 100% памук - навсякъде, където отивате да купувате, това се чува. Но един чаршаф от 100% памук се различава от друг в толкова много аспекти. Един изглежда евтин и надраскан, но друг изглежда и се чувства много мек; едното оцветява бързо, другото кърви при първото измиване.

Когато избирате памучни чаршафи, трябва да сте сигурни, че ги избирате в естественото им състояние. Ако откриете устойчив на бръчки или водоустойчив памук, можете да сте сигурни, че те са третирани с вредни химикали. Ако не обръщате внимание на последствията, продължете.

6. Памучен сатенен плат
Памучният сатен е много мека, лека 100% памучна материя, която прави най -добрите чаршафи. Това е плътно тъкан (със сатенено тъкане) с фин блясък, който е много привлекателен. Най -хубавото нещо, което ме харесва е, че е лесно да се пере. Освен това е издръжлив. Можете да го измиете и в гореща вода.

7. Перкал плат
Това е друга любима материя за чаршафи. Това е плътно тъкана памучна тъкан от обикновено тъкане. Тази мека материя има хладна хрупкава текстура с брой нишки 180 или повече. Спално бельо Percale с брой нишки 280 се счита за много превъзходна покупка.

8. Листове за батист / воали
Това са меки прозрачни памучни тъкани, които се използват най -добре при топло време. Могат да се перат в пералня. Тъй като са леки и хрупкави, те наистина се набръчкват. Ще трябва да гладите чаршафите, за да изглеждат добре. Това е чудесен лист за извършване на бродерия

9. Спално бельо от египетски памук
Това е специална мека кърпа, изработена от памук, събрана от памучни растения, отглеждани по поречието на река Нил. Дългите влакна на този памук са фини, но много здрави. Други памучни тъкани като памук Пима, турски памук са подобни, тъй като се основават на географския район, където се отглеждат памучните растения. Дългите влакна на тези тъкани гарантират, че има по -малко пилинг по повърхността на тъканта.

10. Памучни чаршафи
Тази повърхност има леко набръчкан вид. Той е лек и много удобен за кожата. Това е много подходяща материя за изработка на чаршафи в топъл климат, тъй като топлината се изпарява чрез разсейване и въздухът циркулира, което ви кара да се чувствате по -хладни.

11. Памучно трико
Това е много гладка плетена тъкан, която може да се адаптира към температурата на мястото - било топло или хладно. Помислете как се чувства тениската ви по тялото.

12. Чесан памук
Това са памук, който преминава през специални процеси. Пенираният памук е много мека памучна материя. Всички къси влакна в тази тъкан се отстраняват от тази тъкан по време на производството й, оставяйки много гладка повърхност.

13. Памучен фланел
Това е леко тежка материя с набраздена повърхностна купчина, което я прави много мека. Той е много подходящ за по -хладно време, тъй като купчината върху повърхността му улавя топлината вътре.

Памучната фланелена тъкан има предимството да не се набръчква твърде много поради своята дебелина и пухкава текстура. Очевидно не бихте искали фланелена завивка в леглото си с топло време. Недостатък е, че след измиване отнема много време да изсъхне.

14. Бамбукови чаршафи
Бамбуковият плат е изработен от естествените влакна на бамбука. Смята се за много екологично чист. Предполага се, че бамбуковите влакна имат антибактериални свойства, които правят тъканта идеална за изработка на чаршафи. Материята е много мека и дишаща. Научете повече за бамбуковия плат тук.

15. Шенил
Това е плат с пухкава материя (поради начина, по който е направен с много влакна, усукани около сърцевина и изрязани; Проверете публикацията за това какво е шенил за повече подробности за тази очарователна тъкан). Дебелата купчина тъкан я прави много пухкава. Одеяла и покривки, изработени от тази тъкан, са много популярни.

16. Акрилни листове
Акрилът е синтетична тъкан, така че чаршафите, изработени от тази тъкан, не са толкова удобни за кожата, колкото други тъкани като памучен сатен. Но тъканта е устойчива на бръчки и има много ярки цветове. Дори при излагане на слънце, не е нужно да се страхувате, че ярките цветове избледняват в акрилните чаршафи, за разлика от памучните чаршафи. Обикновено одеялата се правят от този плат, а не от действителните чаршафи. Един проблем с акрилните листове е пилинг; просто бъдете внимателни при прането.

17. Брокат
Брокатът е плат с повдигнат модел със златни и копринени конци, втъкани в красив дизайн. Със своите ярки цветове и брилянтен дизайн, платът с кралски вид се използва за направата на зашеметяващи покривки. Научете повече за брокатения плат тук.

18. Смесен памук
Памукът се смесва с полиестер и други синтетични влакна, за да се създаде мека и дишаща материя като памук, както и лесна за поддръжка и устойчива на бръчки като синтетични влакна. Polycotton е често използван смесен памучен плат за чаршафи.

19. Tencel/ Modal
Tencel и модални тъкани се считат за алтернатива на памука за изработка на меки чаршафи. Те са изработени от целулозни влакна и се считат за по-щадяща околната среда тъкан. Спално бельо, изработено от тези тъкани, е меко и с гладка текстура. Те обаче са по -скъпи от повечето памучни чаршафи.

20. Листове от руно
Руното се използва за направата на топли одеяла. Има мека купчина, която прилича почти на вълна.

Спално бельо е толкова интимно, колкото любовник. Той знае много тайни за вас, които много от най -близките ви не знаят. Не мислите ли, че изборът на чаршафи заслужава много повече внимание, отколкото сега?